NEW COOKBOOKS FOR THE NEW COUNTRY : LATVIAN NATIONAL CUISINE IN THE MAKING
DOI:
https://doi.org/10.55877/cc.vol19.40Keywords:
national cuisine, Latvian cuisine, history of cookbooksAbstract
The concept of national cuisine is inextricably linked to national consciousness and the formation of national states. While there are many ways in which national cuisine can be represented in culture, the written depiction in cookbooks will be studied in this article. A specific period in Latvian history has been chosen for this purpose: the interwar period following the establishment of the Latvian State. The example of Latvia demonstrates that national cuisine is a set of defined and standardized principles that reflect distinct socioeconomic circumstances as well as State’s views and interests.Downloads
References
Anderson, L. (2009). Cooking up the Nation in Fin-de-Siècle Spanish Cookery Books and Culinary Treatises. Romance Studies, Vol. 27 No. 2, April, pp. 121–132.
Appadurai, A. (1988). How to make a National Cuisine: Cookbooks in Contemporary India. Comparative Studies in Society and History, Vol. 30, 1, pp. 3–24.
Bīne, J. (1938). Latviskā veida un stila īpatnības. Aizsargs, No. 1.
Cusack, I. (2000). African cuisines: recipes for nation-building? Journal of African Cultural Studies, No. 13, pp. 207–225.
Daija, P. (2018). Kristofa Hardera loma Vidzemes kultūrvēsturē. In: Tā pirmā pavāru grāmata, no vāces grāmatām pārtulkota. Vidzemes plānošanas reģions.
Dumpe, L. (1999). Nepētīta Latvijas kultūrvēstures lappuse: pirmās pavārgrāmatas latviešu valodā. Latvijas Vēstures Institūta žurnāls No. 4, pp. 48–65.
Ferguson, P. (2010). Culinary Nationalism. Gastronomica, No. 10 (1), pp. 102–109.
Gold, C. (2007). Danish Cookbooks. Domesticity & National Identity, 1616–1901. Seattle: University of Washington Press.
Ichijo, A., Ranta, R. (2015). Food, National Identity and Nationalism: From Everyday to Global Politics. Basingstoke: Palgrave Macmillan.
Ozoliņa-Ķeņģe, M., Auziņa-Smith, I. (1989). Kaucmindes Mājturības seminārs un Latvijas Mājturības institūts: apraksti un atmiņu sakopojums. Almelija: Kaucmindes Mājturības semināra un Latvijas Mājturības institūta absolvenšu grupa.
Notaker, H. (2017). A History of Cookbooks from Kitchen to Page over Seven Centuries. Oakland, California: University of California Press.
Pilcher, Jeffrey M. (1996). Tamales or Timbales: Cuisine and the Formation of Mexican National Identity, 1821–1911. The Americas, Vol. 53, No. 2, pp. 193–216. Cambridge University Press.
Proveja, E. (2012). Pirmās pavārgrāmatas latviešu valodā – kopīgais un atšķirīgais. In: B. Paškevica (ed.). Tulkojums ar garšu. Ēdiena valodnieciskie un starpkultūru aspekti. Valmiera: Vidzemes augstskola.
Trubek, A. (2000). Haute Cuisine. How the French Invited the Culinary Profession. Philadelphia: University of Pennsylvania Press.
Vilcāne, V. (2016). Ieskats mājturības kultūras attīstībā Latvijā 20. gadsimta 20. un 30. gados. In: Latvijas vēstures institūta žurnāls, vol. 2 (99). Rīga: Latvijas Vēstures institūts, pp. 68–97.
Wilk, R. (1999). “Real Belizean Food”: Building Local Identity in the Transnational Caribbean Author(s). American Anthropologist, Vol. 101, No. 2, pp. 244–255.
Zelče, V. (2020). Latviešu nācijas izgudrošana un iztēlošana: jaunlatviešu laiks. In: G. Straube (ed.). Valsts valstī. Latvija – Krievijas impērijas provinces 19. gadsimtā. Rīga: Latvijas nacionālā bibliotēka, pp. 92–99.
Additional Sources
Apsīt-Kuļšs, A. (1935). Pavāru grāmata: reformēta virtuve. Rīga: J. Kukurs.
Āriņa, M. (1935). Praktiskā pavāru grāmata. Rīga: A. Raņķis.
Birziņa, H. (1936). Latviskā un modernā virtuve. Rīga: Grīnbergs.
Ēdieni no iekšzemes produktiem (1937). Jelgava: Latvijas Lauksaimniecības kamera.
Feldmanis, M. (1938). Jaunā virtuve. Rīga: Valters un Rapa.
Suta, N. (1930). Pavāru grāmata. Praktiskā virtuve. Rīga: J. Altbergs un biedri.
Švāģere, A. (1930). Mājturība. Rīga: Lauksaimniecības pārvalde.
Švāģere, A. (1931). Modernā virtuve. Rīga: Latvijas Lauksaimniecības centrālbiedrība.
Tautiski gardumi (1934). Latvijas ražojumu propagandas komiteja.
Downloads
Published
Issue
Section
License
Copyright (c) 2022 Culture Crossroads
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.